Forord til Korsfarerne Faktabok

Jobber med en lettlest (og for barn) faktabok om korstogene. Skal henge sammen med lesehest-serien på fem bøker om korsfareren Stefan som reiser til Det hellige land. Her kommer forordet:

Forord:

For noen år siden besøkte jeg en av verdens største moskeer. Den ligger i Indonesia. Moskeen kunne romme opp til en halv million tilbedere! På det enorme gulvet satt en gruppe studenter og malte norske flagg. De skulle demonstrere og brenne flaggene utenfor den norske ambassaden. Saken de demonstrerte mot ble kjent som Muhammed-karikaturene.  En dansk avistegner malte profeten Muhammed med en bombe i turbanen. Ifølge Islam skal ikke profeten avbildes, og de mente at avistegneren hadde hånet religionen deres. Mens jeg ble vist rundt i moskeen spurte vakten meg ”Hvor er du fra?” Jeg tittet nervøst ned på gruppen med studenter som lagde demonstrasjonsplakater og må innrømme at jeg var nervøs. Skulle jeg tørre å si at jeg var norsk?

Ser du tv-bilder fra Palestina, eller krigen i Afghanistan, er det vanskelig å forstå at dette er konflikter som har røtter nesten tusen år tilbake i tid og startet med kollisjonen mellom de kristne korsfarerne og de muslimske landene og er like aktuell i dag med terrorhandlinger både i Vesten, Asia og Midtøsten. For å kunne forstå dagens konflikter må man kjenne bakgrunnen.

I dag brukes ordet korstog om så mangt. Den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush sa at han var i et korstog da han gikk til krig mot Irak.  Dette gjorde muslimer rundt i verden sinte. De mente at korstogene var en forbrytelse mot menneskeheten. Mange i den vestlige verden har ikke samme oppfatning. Jødeforfølgelsen under den andre verdenskrig og terrorangrepet mot USA 11. september var forferdelige hendelser, og kan godt sammenlignes med korstogene. I Europa har korsfarerne ofte blitt dyrket som helter. Vi liker jo ikke at noen gjør det samme med Adolf Hitler eller Osama Bin Laden. Derfor er det viktig å forstå at det er flere sider ved korstogene.       

Du lurer kanskje på hva jeg svarte til vakten i moskeen? Jeg innrømmet å være norsk. Og jeg trodde at det skulle skje meg noe fælt i det jeg sa det. Isteden fortalte vakten meg at han var kristen. Jobben på moskeen var en av de beste jobbene han noen gang hadde hatt, og at han hadde mange muslimske venner. Når det gjaldt saken om karikaturtegningene av Muhammed var vi uenige. Men en ting var vi hvert fall enige om: at vi begge hadde rett til å mene hva vi ville, uten å frykte for at noen skulle skade oss.  

Steffen R.M. Sørum

2 svar til «Forord til Korsfarerne Faktabok»

 1. Hei Steffen, vi var på din presentasjon om korsfarere i Stavanger i dag. Guttene mine syntes den var helt topp. Jeg lærte også noe nytt.

  Når det gjelder historier tilknyttet mat, er jeg imidlertid ikke overbevist om at tomaten kommer fra Kina.

  Jeg har studert spansk og latinamerikansk historie og her er standardversjonen at tomat er en frukt, i slekt med potet og paprika som kom til Europa med Columbus, det samme gjelder mais og kakao.

  Det kan godt hende at det finnes flere typer tomater men selve ordet tomatl er fra nahuatl et indiansk språk fra det som i dag kalles Mexico. Lycopersicon er altså opprinnelig fra Amerika, det diskuteres imidlertid om planten egentlig opprinnelig er fra Andes-områdene i Sør-Amerika eller Mexico.

  mvh
  Ann Elisabeth Laksfoss Hansen

  1. Hei Ann Elisabeth!

   Hyggelig at dere likte presentasjonen. Du har selvfølgelig helt rett når det gjelder tomaten. Den kommer opprinnelig ganske riktig som du sier fra Sør-Amerika og deretter til Europa. Da jeg forsøkte å forklare problemstillingen med bokserien korsfarerne, så tok jeg utgangspunkt i hva slags varer som var på markedet i Akre ca 1100. Da verken potet eller tomat var tilgjengelig. Slik jeg oppfattet de kildene jeg brukte kom tomaten til midtøsten via østen og ikke direkte fra Europa, det var den forklaringen jeg rotet litt med.

   Alt godt
   Steffen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: