Koster vekk dritten noen forsøker å koste på andre.

De siste årene har jeg vært opptatt av Falck Ytters plass. Friarealet ligger sentralt på St. Hans Haugen og bare et steinkast fra Ila skole og er derfor et naturlig samlingspunkt for barna i bydelen. Oppkalt etter forfatteren Falck Ytter og plassen ble i sin tid donert til byens barn. I år 2000 ble en omdiskutert utbygging fullført og taket av dette boligkomplekset ble ca fem mål behold til lekeområdet. Fritt og fritt fru Blom. Resten ble gjerdet inne takterrasse for beboerne i det nye bygget, stikk i strid med det som var lovet.
Det var vel en eller annen fru Blom som fikk stedet stengt for skateboarding og basketball også. To år tok det, før bydelenes politikere så at det å klage fra støy fra barn som ikke kunne måles høyere enn støyen fra eget kjøleskap, kanskje var i det drøyeste laget.

Falck Ytters plass ble åpnet for basket igjen, men nå med støydempende mål. Av en eller annen grunn er skateboard og andre rullende leker forbudt fremdeles, skulle tro bydelen forholdt seg til et regelverk fra 1984. Støymålingen som ble gjort da naboen klaget viste jo at dette ikke holdt som argument.

Da byens barn ikke lot seg pelle på nesen, ble kampen opptrappet med innleide vektere , forbudsskilt og bolter som ble boret ned i betongen. Dette for at Skateboardingen skulle tvinges ut i byens trafikkerte gater. Et skoleeksempel på hvordan bydelspolitikere ikke skal agere og flere avisartikler dekket saken den gangen.

I forgrunnen: kommunens bolt som skal holde skateboardene borte. I bakgrunne: annet småsnusk.

Denne våren var Falck Ytters plass et sørgelig syn.

Bydelens satsing på ungdom er dessverre ikke mye å skryte av. Plassen rundt Bislett er heller ikke opprustet slik det har vært lovet. Falck Ytters kunstgressbane trenger sårt oppgradering og restaurering. Men verst er stanken fra søppel og knust glass som dekket hele arealet.

Etter gjentatte telefoner til Ruskenpatruljen og samtaler og lobbyvirksomhet hos de kommunalt ansatte, innså vi at ingen kom til å koste vekk glasskår eller rydde vekk søppelet på plassen. Vi måtte ta kosten i egne hender.  Jeg  og samboeren tok med småbarnsfamilien på ruskenaksjon.

Festen er over. Noen vil spille ball eller lære å sykle her denne sommeren.

Det er kanskje ikke noe dere er klar over, men bydelens barn leker mellom sprøyter, smuglersprit og udetonerte haglepatroner. Mye av søppelet tyder på flere former for rusmisbruk. Vi fant i tillegg til store mengder vin, øl og spritflasker flere hasjfiltre og annet brukerutstyr.

En ubrukt patron. Noe å slå på med en stein, kanskje?

En undersøkelse kommunen gjorde blant bydelens barn 2011 på 9.trinn viser at 33% av barna har vært ruset. 34% har vært utsatt for noe i beruset tilstand de skulle ønske ikke hadde skjedd. (Den fullstendige rapporten kan man få fatt på om man kontakter idaelisabeth.myrene@bsh.oslo.kommune.no)

En lysende ide!

I flere år har plassen også manglet belysning. Dumt for dem som ønsker å spille fotball, leke eller spille basket. Bra for dem som dealer dop og driver med andre lyssky aktiviteter. På kveldene har ungdom kunnet sitte skjult der. Oslo viste vilje til å gjøre noe med belysning da — en noe overdrevet og mediaskapt – ”voldektsbølge” var på dagsorden. Lyspærer ble skiftet over hele byen. Lykter skrudd opp, men hvorfor ikke her?

Da vi ryddet fant vi også en brukt gravidetest (som var positiv)  … Det er ikke verdig at barna skal leke i søppel og urinstank. Noe må gjøres. Nå ryddet vi vekk over 7 svarte søppelsekker med dritt. Den lokale RIMI-butikken ønsket ikke å ta imot noe av søppelet, selv om over halvparten kom fra deres butikker. Vi måtte ta med oss søppelet hjem … Falck Ytters plass fin nå, men kan vi håpe kommunen tar det videre?

AKTIV krever at bydelen påtar seg ansvaret for å holde plassen ren og pen, slik at bydelens barn kan leke godt og trygt på Falck Ytters plass. Ikke koste problemet videre på andre.

AKTIV mener at eieren av boligkomplekset, bedriftene som holder til i næringsdelen, beboere i nærområdet også har plikt til å holde orden og unngå forslumming utenfor egen stue.

AKTIV krever at bydelen sørger for god belysning på Falck Ytters plass. Dette ble på et FAU-møte på Ila skole i 2011 lovet av bydelens ansatte i SALTO som skal være der for våre barn, og sentrum politi stasjon, da ved skolens kontakt. Kan vi stole på at de gjør jobben?

AKTIV ønsker at det legges fjernvarmekabler under kunstgressbanen, slik at den kan benyttes året rundt.

En alternativ versjon av teksten finner du hos www.forlagsliv.no

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: