Generasjon S.K.A.T.E

Denne våren har årets idrettsanlegg, Oslo skatehall, vært fullpakket under familieskate. Med kurs for nye skatere, jenteskate og kvelder for 30+, kan man si at skateboard endelig er etablert over generasjoner. Det var ikke alltid slik. Skaterne fra 80-tallet har fått egne barn, og nå endres premissene.

 

Historie

Niende mai 1989 ble skateforbudet i Norge opphevet. Da hadde jeg allerede skatet i flere år på fortau i Stavanger. Brett ble smuglet fra USA, kulelager kjøpt på Samvirkelaget, mens grip-tapen ble rappet fra båtmesser. Vi snekret egne (livsfarlige) quarterpipes som kunne rulles i skjul hvis politiet dukket opp. Ungdommens hunger etter fart og triks på fire hjul kunne ikke kues av lover.

 

Syvende mai 2017 ruller jeg ned bowlen i Oslo skatehall. Min 40 år gamle kropp har knapt tatt i et brett på 25 år. Det smeller, og jeg får en kraftig prolaps i forsøket på å sluttføre en kick-turn. Ikke et fall, kun manglende oppvarming resulterer i et … Ikke så stolt øyeblikk. Uka etter er jeg tilbake i Skatehallen med nytt brett og hele familien.

19397078_10154409795591862_4855719876118348414_n

Tenk brett

I 2014 skrev Torolf Kroglund boka ”Tenk brett – Skateboarding i Norge” — den mest helhetlige fortellingen om norsk skatehistorie, til nå, fordi i disse dager skrives enda et kapittel.

I ”Tenk brett” var kampen om det offentlige rom i fokus, og hvordan unge skatere ble kastet bort fra steder som tinghuset og regjeringskvartalet, og hvordan kommunene rundt i landet boltet og sperret for rullende spenningssøkere. Skateboard kan fremdeles møte forbudsskilt på lekeplasser og i offentlig rom.

IMG_0135
Tenkt brett på mitt 8,6 Santa Cruz

 

Skategallaen på Tjøme

Men en generasjon skatepøbel fra forbudstiden har blitt voksne og fått egne barn. Skatepappaen (og ikke minst -mammaen) er en helt ny art i mangfoldet av dugnadsarbeidere, og det har gitt resultater. Fotballpappaen har ikke lenger monopol på tippemidler eller areal. Betonganlegg og innendørshaller popper opp til glede for gamle og nye skatere. Men det kanskje mest imponerende i disse sommerdagene, er Skategallaen på Tjøme.

Tjøme-3

Første helgen i juli avholdes skatefestivalen for femte år på rad. Skatestjerner fra over 11 nasjoner vil vise seg frem i et gedigent anlegg som er gratis og åpen for alle. I Tjøme er det 2000 kvadratmeter skatepark til en verdi på opp mot 7 millioner norske kroner, bygget via et lappeteppe av dugnad, fond og sponsorer gjennom flere år.

IMG_6346
Skateanlegget på Tjøme har blitt bygget ut gjennom flere år.

Anlegget har latt seg inspirere av norske hoppanlegg med å legge til rette for alle nivåer, med ramper fra en halv meter til svimlende 4 meter. Bak står ildsjeler i 40-årene som ønsker å skape et miljø hvor man skater sammen og hjelper hverandre, uansett alder og nivå. Selv ble jeg aldri noe god, men det er en enorm glede å se egne barn utfolde seg i parker vi knapt kunne drømme om selv, og med helt andre forutsetninger. Ungdomsopprøret har blitt voksent og en påminnelse om hvor viktig det er med engasjement fra voksne i barnas aktiviteter og hvor latterlig forbudet mot rullebrett var. Og med forholdene til rette, skal man ikke undres hvis neste verdensmester i vert kommer fra Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: