Ingen ting er tøffere enn Pirater. Punktum. Perioden «piratenes gullalder» har alltid vært en kiste av gull for underholdningsindustrien. Bøker, film og dataspill og en kasse med rom. Likevel en lettvekter når det kommer til kred. På universitetet ble pirat knapt nevnt i min studietid i historiefag, verken i bøkene eller forelesningene. Likevel er pirater sentrale i store hendelser og tidsepoker i historien. Bare sjekk her:
Kvinnelige ledere? Ai ai kaptein! Ching Shih, Christina Anne, Anne Bonny og Mary Read. Både mannskap og ikke minst kaptein og sjef for flere hundre skip fantes det flere kvinner – dette opp mot hundre år før kvinner kunne ta lederstillinger.

Hva med mangfold? Flere pirater fikk sjokk da de oppdaget skip som ikke var lastet med gull eller varer, men mennesker. Trekanthandelen mellom Europe-Afrika-Amerika opprørte flere kjente sjørøvere som slapp slavene fri (som regel). Rømte og frigitte slaver fikk både hyre og lederroller. En av de mest kjente er Svarte Cesar. Nevnte jeg lik lønn?

Piratenes frihetstanker og deres fristater ble sett på som en trussel mot både monarkiet og den lukrative slavehandelen. Frihetstanken og Robin Hood-tankegangen levde tett med brutalitet og griskhet. Piratene var ikke mors beste barn, men det var det en del andre maktfaktorer som heller ikke var.
Hvorfor barn alltid har vært fascinert av sjørøvere? Friheten – uten tvil. Å kunne seile hvor man vil, oppsøke spenning og være tøff og fryktet. Hvem vil vel ikke det? Bryte løs fra alle som holder deg tilbake.
Sjørøvere har vært her i alle epoker og alle hav. Fremdeles i dag, er ikke alle verdenshjørner trygge, tross moderne teknologi. Drømmen om å seile under eget flagg og plyndre de rike lever i beste velgående.
Endelig er boka om Pirater ute! Det begynte med et helt annet prosjekt i 2015, men det er en annen historie …
Legg igjen en kommentar