Fem leseropplevelser fra 2013

Et nytt år med spennende titler i vente. Mye å glede seg til. I 2013 hadde jeg også mange gode leseropplevelser. Her er en liten uformell liste over noen av dem jeg satte mest pris på!

 

Stephen Fry, Dikt, men hvordan skrive dem. Flamme forlag. (essay)

I våres var jeg i Toscana. I sekken hadde jeg en flis av en bok, utgitt som singel hos Flamme forlag. Stephen Fry skriver et glødende essay om nettopp dikt, men hvordan å skrive dem. En leseropplevelse som føltes som en befriende joggetur eller en deilig seiltur på blått hav.

stephen fry

Dikt er den kule onkelen i litteraturens brokete og store familie. Stephen Fry gjør en solid, og til tider rølpete, innsats for å minne leseren om dette.

 

 

Stefan Zweig Sjakknovelle, Heinesen forlag (roman)

Jeg skrev om denne på bloggen i fjor, men vil trekke den frem igjen. Ikke av fjorårets titler, men en liten overraskelse jeg fant under en fyrtårnsferie på Jæren. Elsker å kjøpe bøker på sommersalg i lokale bokhandlere. Da finner man alltid gull! Jeg leste den før Magnus Carlsen ble verdensmester. Dette er en konsentrert og energisk klassiker.

828177021X

Schachnovell  ble utgitt under den andre verdenskrig. Handlingen er lagt til en luksusdamper hvor Mirko Czentovik, verdensmester i sjakk, mot honorar viser sine kunstner. Om bord er også dr. B, en østerisk flyktning som har tilegnet seg sjakkteori under fangeskap hos gestapo. Under hundre sider senere har Zweig rullet opp en fantastisk historie.

 

 

A History of the world in 100 objects, Neil MacGregor, Penguin (sakprosa)

history_100_objects_300_469_80_c1

Et forsøk på å forstå verdenshistorien gjennom 100 objekter. Alt fra flintredskap til kredittkort. British Museum i London har i samarbeid med BBC-radio laget en av de mest interessante vinklingene på verdenshistorie på lenge. Hver gjenstand har sin unike historie, samtidig som den kan settes i sammenheng med hvor vi kommer fra og nyere forskning som setter nordlig historie i nye perspektiver.

Jeg forsøker alltid å inkludere historie i det jeg skriver, og denne utgivelsen er inspirerende! Med et lekkert, klassisk Penguin-omslag. Opprinnelig et radioprogram, men også vellykket som bok.

 

En iPhone. For 1.4 millioner år siden.
En iPhone. For 1.4 millioner år siden.

Cappelen Damm har utgitt en norsk variant: Norges historie i 25 ting. Et noe snauere, men lesverdig prosjekt. Les originalen først.

Ready Player One, Ernest Cline, Century (roman)

Denne har kommet på norsk hos Vendetta forlag som tar ansvar for å utgi populær og god Sci-fi på norsk. Honnør! Kjøpte den på en flyplass i 2011, men altså aktuell på norsk i 2013.

ReadyPlayerOne RD 1 finals 2

Ready player one er lagt til en umiddelbar nær (2044) fremtidsdystopi. Livet leves mer og mer gjennom nettverdener og her ruler Oasis som den eneste nettverdenen verdt å snakke om. Den inneholder alt. Det er ikke noen vits å gå ut. Skaperen av Oasis dør og testamenterer all sin rikdom til den som klarer å løse gåten han etterlater seg. Tre nøkler og tre porter skal åpnes. Cline mesker seg i referanser fra 80-tallet og geekines som er innom alt fra Monty Python til Dungeons & Dragons. Charlie og sjokoladefabrikken for voksne, og med solid driv.

 

 

 

Bølle på døra, Jennifer Egan, Oktober Forlag (roman)

Skal ikke påstå at jeg kaster meg over de beste bøkene med en gang. Denne Pulltizerprisvinneren måtte vente to år. Ofte klarer jeg ikke å lese bøker når hypen brenner som verst, men foretrekker å vente til den blir noe kald og kan leses isolert. I løpet av den tiden hadde Bølla utkommet på norsk og også som pocket.

Pocket

I et spenn på nesten 40 år, flyttes leseren mellom New York, San Francisco, Napoli og Afrika. Romanen tar for seg det å være ung, og plutselig bli eldre. Klasseskiller. En typisk stor (men ikke tykk) amerikansk roman som forsøker å si noe om (de fleste av oss) sine middelklasseliv. Jenifer Egan har fått velfortjent ros og oppmerksomhet for denne.

 

 

 

Bøker på leselisten for januar 2014:

1913, Florian Illies, Cappelen Damm

Året der alt skjedde før verden forsvant inn i en vond krig.

Jan Roar Leikvoll Songfuglen, Samlaget

Et samfunn hvor kvinner styrer. Litt som i min serie Dødsengler.

Spennende. Må leses.

World War Z, Max Brooks, Ducksworth Overlook

Ikke sett filmen, men lest et par sider inn i romanen. Liker måten den er skrevet på!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: